Niet zomaar een zorgverlener: om deze 5 redenen is 1ForCare anders

Gepubliceerd op:
January 18, 2022

1ForCare is geen gewone zorgverlener. Dat denken we niet alleen zelf; ook onze cliënten lichten het uit. Maar, wat is het dat 1ForCare onderscheidt van de gemiddelde zorgverlener? Je leest het in dit blogartikel!


  1. 1ForCare is een kleinschalige zorgaanbieder

Ons team bestaat op het moment uit niet meer dan vier medewerkers. Dat maakt dat wij een kleinschalige zorgaanbieder zijn. Dat kleinschalige heeft tot gevolg dat er binnen onze organisatie geen bureaucratische lagen zijn. Hierdoor zijn er korte lijnen, bestaat er heldere communicatie en kunnen wij vliegensvlug handelen. Geen ellenlange wachttijden en procedures, maar snelle en effectieve zorg voor onze cliënten. Wel zo prettig.


  1. De ambulante zorgmedewerkers van 1ForCare komen aan huis

Onze hulp krijg je niet, zoals ons teamlid Wim zo mooi wist te verwoorden, vanachter een bureau. In plaats van dat onze cliënten naar ons toe moeten komen, komen wij naar hen toe. 1ForCare biedt dus zorg aan huis, in de woonomgeving van de cliënt. Wij denken: een hulpverlener die vanachter een bureau hulpverleent (met de beste bedoelingen natuurlijk), kan niet weten wat de thuissituatie van een hulpbehoevende is. Door ambulant (aan huis) zorg te verlenen,  hebben we meer grip op het dagelijkse leven van de cliënt.


  1. 1ForCare biedt hoogstpersoonlijke zorg

Bij 1ForCare krijgen alle cliënten zorg op maat, binnen meerder aandachtsgebieden. Dat betekent echt: zorg die bij de cliënt in kwestie past. Heeft de ene cliënt nodig dat wij helpen met boodschappen, heeft de andere cliënt meer behoefte aan hulp bij administratie, een lange wandeling of een goed gesprek onder het genot van thee en koekjes. Wij bieden hulp, simpelweg waar dat nodig is.


  1. Bij 1ForCare staan begeleider en cliënt naast elkaar

Wij leggen onze cliënten niets op, maar gaan een zorgtraject juist samen met de cliënt aan. Hiervoor beginnen we een zorgtraject altijd met een gelijkwaardig gesprek tussen begeleider en cliënt. Waar liggen knelpunten, waar ligt de hulpbehoefte? Vervolgens stellen we een plan op, maken we afspraken en bespreken we doelen. Ook laten we onze cliënten participeren: op onze website vragen wij om meningen, zodat wij onze zorg kunnen verbeteren.


  1. 1ForCare laat jou zijn wie je bent

Wij 1ForCare mag de cliënt zijn wie hij of zij is. “Uitbehandeld”? Wij hebben geduld en andere verwachtingspatronen. Wij accepteren hoe iemand is in al zijn of haar facetten. Wij werken vanuit hart en ziel, met als doel om iemand, waarbij dan ook, te helpen!


Zou je samen met ons willen uitzoeken of onze helpende zorgverlening op jou of één van jouw naasten van toepassing is? We gaan graag met je in gesprek. Vul ons contactformulier in!


Birgitta
Algemeen directeur
Wij hebben 1ForCare opgericht, omdat wij zorg willen leveren waarbij de cliënt centraal staat. Dit in tegenstelling tot grotere zorginstellingen waar het belang van de individuele cliënt te vaak wegvalt in de massa. Momenteel begeleid ik diverse cliënten met uiteenlopende problematiek bij hen thuis. Ik hou er van om cliëntgericht te werken, en niet te kijken naar wat niét mogelijk is, maar juist naar wat wél mogelijk is. Samenwerken vind ik cruciaal, om zo samen tot zorg te komen waar mijn cliënten het beste bij gebaat zijn. Door mijn achtergrond als verpleegkundige in de psychiatrie zijn zorgmogelijkheden zeer gevarieerd, van algemene woonbegeleiding tot deskundige psychische zorg. Heb je zelf een hulpvraag? Ik kom graag een keer bij je langs om te bespreken wat ik, of één van mijn teamleden, voor jou kan betekenen.