Even voorstellen: 1ForCare teamlid Wim

Gepubliceerd op:
January 4, 2022

Teamwork makes the dream work, toch? Bij 1ForCare gaat dat absoluut op, want ons team maakt 1ForCare. In deze blog gaan we in gesprek met Wim, één van de trouwe hulpverleners van 1ForCare.


Hoi Wim! Vertel eens, wie ben jij?

Ik ben Wim Lambots, 53 jaren jong en sinds 1986 (!) al werkzaam in de zorg. Ik ben een trotse vader van twee tienerdochters, een grote hondenliefhebber en ik ga graag naar de sportschool. Daar boks ik het liefst, dat is echt mijn lust en mijn leven. Even alles eruit.


Wat moet er dan uit?

30 jaar lang ben ik werkzaam geweest als begeleider van pittige doelgroepen. “Moeilijk verstaanbaar gedrag”, daar valt die doelgroep onder. Ik heb onder andere psychiatrische cliënten begeleid, en veel jongeren die jeugdhulpverlening nodig hadden. Werk wat ik met ongelooflijk veel liefde doe. Maar het is niet niks. Al die loodzware rugzakjes van cliënten, dat doet wat met je. Mijn taak is echter om sterk te blijven, een rots waar mijn cliënten tegenaan kunnen en mogen leunen. Boksen is daarom een cruciale uitlaatklep voor mij. Het is niet alleen plezierig; het is hartstikke belangrijk.


Nu ben je ambulante hulpverlener bij 1ForCare. Wat houdt dat in?

Ambulant staat voor ‘aan huis’; ik ga langs bij mijn cliënten, in plaats van dat zij naar ons toe komen. In de omgeving van de cliënt zijn werkt een stuk beter, naar mijn mening. De cliënt is daar in zijn of haar veilige thuisomgeving. Ook heb je meer grip op het dagelijkse leven van de cliënt. Een hulpmedewerker die vanachter een bureau hulp verleent, weet niet hoeveel vieze vaat de cliënt thuis heeft staan. Ongeopende brieven en een lege koelkast, omdat bijvoorbeeld een verslaving al het geld vereist en er niets overblijft voor basisbehoeften zoals voedsel. Dit zijn gevallen waar je als ambulante hulpmedewerker dagelijks mee te maken krijgt.


Hoe help jij jouw cliënten?

Ik ben er voor ze, waar nodig, en op wat voor manier dan ook. Hoe ik ze help, hangt af van de hulpbehoefte van de cliënt. Een verslaafde wiens geld opgaat aan de verslaving, houdt geen geld over voor voedsel. Die loopt al snel tegen de grenzen van de maatschappij aan: voor een voedselbank komt zo iemand niet in aanmerking, want de inkomsten zijn te hoog. Ik zorg voor alternatieve voedselsupplies, voor diegenen die niet in aanmerking komen voor de reguliere voedselbank.

Cliënten met autisme hebben vaak last van vereenzaming. Ze kunnen, vanwege hun autistische spectrumstoornis, geen sociale contacten opbouwen. Ik ben hun gezelschap. 

Bij psychiatrische cliënten houd ik medicatie inname in de gaten. Gaat het niet goed? Dan attendeer ik ze erop of stuur ik ze terug naar hulpverleners in de psychiatrie. Voor cliënten die niet mobiel zijn, help ik ze met alledaagse taken. Kortom: ik ben een trouble shooter!


Wim, wat maakt jou een fijne hulpverlener?

Ik kom bij een doelgroep waarvan men zegt: ze zijn uitbehandeld, je kunt er niets meer mee. Ik kan er wél wat mee: ik heb geduld, een brede rug en weinig verwachtingspatronen. Ik heb weinig moeite te accepteren hoe de ander is en leeft, en bied daar hulp waar het kan, zónder opdringerig of irritant te zijn. Ik en mijn collega’s bij 1ForCare, wij werken vanuit het hart en ziel. 


Zou je in gesprek willen met Wim of één van zijn collega’s, om samen te kijken of onze zorgverlening op jou of één van jouw naasten van toepassing is? We gaan graag met je in gesprek. Vul ons contactformulier in!

Wim
Begeleider
Zo’n 30 jaar ben ik werkzaam geweest als begeleider van ‘pittige doelgroepen’ met moeilijk verstaanbaar gedrag. Met die ervaring in mijn rugzak ben ik zo’n 6 jaar geleden begonnen als ambulant zorgondersteuner. Met rust en geduld ben ik daar waar de cliënt mij nodig heeft, zonder onnodig de regie over te nemen. Samenwerken met de cliënt, dat is waar 1ForCare én ik als teamlid, echt voor staan.