De aandachtsgebieden waar wij ons bij 1forCare veel mee bezig houden zijn ADHD/ADD, Verzamelzucht, ASS, Burn-Outs, Conversiestoornissen en Angst- en paniekstoornissen. Het zijn benamingen die je mogelijk eerder voorbij hebt zien komen, maar wat houden ze precies in? In deze blog gaan we in op het vierde genoemde aandachtsgebied: Burn-Outs.
Wat is een Burn-Out?
Burn-out. Voor de meeste mensen geen onbekend woord, want ruim een miljoen mensen in Nederland kampt met burn-outklachten. Het woord burn-out is onlosmakelijk verbonden met stress. Wanneer iemand langdurig (ofwel chronisch) stress ervaart is er kans op een burn-out. Zoals het woord al zegt: iemand is opgebrand; fysiek en mentaal volledig uitgeput. Het ‘geven’ en ‘ontvangen’ is uit balans. De balans tussen spanning (werken, in de breedste zin) en ontspanning (rusten) klopt niet. Echter kan het ook zijn dat iemand veel energie ergens aan geeft (dit hoeft niet over het aantal praktische ‘werkuren’ te gaan), maar er geen energie van krijgt. Op de lange termijn raakt de batterij leeg.
Wat zijn de kenmerken van een Burn-Out?
We spreken van een burn-out wanneer iemand langer dan 6 maanden last heeft van de onderstaande 3 kenmerken:
Een Burn-Out, een Depressie of Overspannen?
Het kan lastig zijn om een burn-out, een depressie en overspannen zijn uit elkaar te houden. Dit komt doordat alle drie overlappende symptomen hebben. We spreken van een burn-out wanneer bovenstaande kenmerken zes maanden of langer aanhouden. Wanneer dezelfde klachten zich korter dan zes maanden voordoen, spreken we van overspannen. Ook zit er een grote overlap tussen een burn-out en een depressie. De symptomen zijn veelal hetzelfde. Het grote verschil zit ‘m echter in ‘willen’ en ‘kunnen’. Iemand met een burn-out wíl meestal graag nog dingen doen, maar kán het gewoonweg niet. Iemand met een depressie daarentegen, heeft lichamelijk meestal wel de mogelijkheid om dingen te doen maar heeft nergens zin in.
De oorzaak van een Burn-Out
Zoals eerder gezegd wordt een burn-out veroorzaakt door chronische stress. Het gaspedaal is continu ingedrukt waardoor men niet meer in een staat van ‘ontspanning’ kan komen. Bijtanken, ofwel uitrusten, lukt niet. Een burn-out wordt meestal al snel gelinkt aan een te hoge werkdruk. Dit kan aanleiding voor een burn-out vormen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Willen voldoen aan (te) hoge verwachtingen, het hebben van geldzorgen of onder druk staan door huishoudelijke taken of mantelzorg kunnen alle aanleiding zijn voor een burn-out. Oók is het mogelijk dat een enkele (zware) gebeurtenis, zoals het overlijden van een naasten in een burn-out kan resulteren. Even goed is het mogelijk dat de ‘stress’ of ‘spanning’ niet gaat om praktische taken of de inrichting hiervan, maar over het geen ruimte geven aan (onverwerkte) emoties. Tot slot zien we vaak dat een burn-out het resultaat is van een combinatie van verschillende factoren; een fulltime baan, veeleisend gezin én een stressvolle verhuizing kunnen zo de welbekende emmer doen overlopen.
Herken jij jezelf of één van jouw naasten in bovenstaande kenmerken? Vul dan ons contactformulier in. Graag kijken wij, samen met jou, wat we voor je kunnen betekenen.