Autismespectrumstoornis (ASS); wat is het en wat zijn de kenmerken?

Gepubliceerd op:
May 24, 2022

De aandachtsgebieden waar wij ons bij 1forCare veel mee bezig houden zijn ADHD/ADD, Verzamelzucht, ASS, Burn-Outs, Conversiestoornissen en Angst- en paniekstoornissen. Het zijn benamingen die je mogelijk eerder voorbij hebt zien komen, maar wat houden ze precies in? In deze blog gaan we in op het derde genoemde aandachtsgebied: ASS. 

Wat is een autismespectrumstoornis (ASS)?
Autismespectrumstoornis (ASS) is de officiële verzamelnaam voor allerlei verschillende vormen van autisme. Voorheen werd altijd over een specifieke soort gesproken, denk bijvoorbeeld aan Het syndroom van Asperger of PDD-NOS. Echter kwam uit onderzoek naar voren dat iemand veel kenmerken van de ene stoornis kan hebben, maar tegelijkertijd ook iets van een ander. Om die reden wordt de term ASS tegenwoordig meestal gebruik voor iedereen met een vorm van autisme. Bij iemand met de diagnose ASS wordt informatie op een andere manier verwerkt in de hersenen dan bij de meeste mensen. Het is voor deze personen lastig om losse stukjes informatie te verwerken tot een samenhangend geheel. Je zou kunnen zeggen dat iemand met ASS allemaal losse fragmenten ziet, terwijl een ander in één keer de gehele film te zien krijgt. 

De kenmerken van autismespectrumstoornis (ASS)
Geen mens is hetzelfde. Zo geldt dat ook voor mensen met de diagnose ASS. De uitingen van deze stoornis kunnen dan ook erg verschillen per persoon. Echter hebben de kenmerken altijd te maken met de volgende twee dingen:

  1. Hoe de persoon in kwestie omgaat met anderen:
    Zoals voorgaand beschreven verwerken personen met ASS informatie anders dan anderen. Hierdoor komt het vaak voor dat men elkaar niet direct goed begrijpt. Voor de persoon in kwestie kan het lastig zijn zich in te leven in de ander; het verwerken van bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen en het ‘tussen de regeltjes door’ luisteren valt niet mee. Andersom worden personen met de diagnose ASS vaak slecht begrepen door anderen. Dit kan heel vervelend en kwetsend zijn.

  2. Hoe de persoon ik kwestie zich gedraagt:
    Mensen met de diagnose ASS kunnen zeer gevoelig zijn voor bepaalde prikkels, terwijl zij op andere prikkels nauwelijks reageren. Het komt vaak voor dat zij volledig opgaan in de dingen die zij interessant vinden. Soms zo dat zij nergens anders meer over willen praten of bepaalde handelingen steeds opnieuw blijven uitvoeren. Ook onverwachte situaties of een verandering in de dagelijkse planning kan als zeer storend ervaren worden. 

1forCare biedt ondersteuning bij autismespectrumstoornis (ASS)
Zoals bovenstaand uitgelegd is omgaan met anderen voor personen met de diagnose ASS vaak lastig. Het kan voor de persoon in kwestie soms lijken alsof iedereen een andere taal spreekt. Ze verstaan elkaar, maar hem of haar niet. Hierdoor kan het lastig zijn om ‘mee te doen’ met de rest van de wereld. Échter is dit, met de juiste hulp, heel goed mogelijk. De meeste mensen met ASS hebben een normale tot hoge intelligentie én het brengt ook een aantal pluspunten met zich mee; zo hebben mensen met ASS vaak veel oog voor detail, doorzien zij patronen snel en zijn zij zeer nauwkeurig. De uitdagingen verschillen per persoon. Voor de één kan het lastig zijn zichzelf te verplaatsen - want jeetje mina wat een prikkels in die metro - terwijl een ander niet getriggerd wordt om zichzelf goed te verzorgen.

Gelukkig is hulp op maat dat waar wij bij 1forCare voor staan. Want, iedereen is anders en mag volledig zichzelf zijn. Wij helpen jou met de dagelijkse uitdagingen; zo richten we je huis logischer in of maken we samen een planning. Daarnaast zien we dat mensen met ASS vaak baat hebben bij het leren vertellen over de stoornis. Dit vergemakkelijkt de omgang met anderen. Ook voor ouders met kinderen met ASS zijn wij beschikbaar. Samen met de ouder komen we tot een goede hulp aanpak voor het kind. 

Herken jij jezelf of één van jouw naasten in bovenstaande kenmerken? Vul dan ons contactformulier in. Wij helpen je graag om de kenmerken van jouw autismespectrumstoornis in te zetten als een kracht!