De aandachtsgebieden waar wij ons bij 1forCare veel mee bezig houden zijn ADHD/ADD, Verzamelzucht, ASS, Burn-Outs, Conversiestoornissen en Angst- en paniekstoornissen. Het zijn benamingen die je mogelijk eerder voorbij hebt zien komen, maar wat houden ze precies in? In deze blog gaan we in op het eerst genoemde aandachtsgebied: ADHD/ADD.
Wat is ADHD?
ADHD en ADD worden vaak in één adem genoemd, maar dat is niet geheel terecht. Laten we beginnen met ADHD. ADHD is een verzamelnaam en staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een stoornis waarbij men vaak erg druk en snel afgeleid is. Vaak wordt - ietwat kort door de bocht - de link gemaakt naar hyperactieve kinderen. Echter komt ADHD ook bij volwassenen voor. Het kán overgaan als je ouder wordt, maar dat is zeker niet altijd het geval. Wel leert men er op oudere leeftijd beter mee omgaan, zodat het minder storend is in het dagelijks leven.
De symptomen van ADHD
Om ADHD vast te stellen wordt gekeken naar de symptomen in drie overkoepelende gebieden. De eerste daarvan is (1) aandachtsproblemen. Aandachtsproblemen zijn te herkennen aan bijvoorbeeld snel afgeleid zijn, moeite hebben met dingen afmaken, moeite hebben met geconcentreerd luisteren en chaotisch zijn. Het tweede gebied is (2) hyperactiviteit. Hyperactiviteit is te herkennen aan bijvoorbeeld lastig stil kunnen zitten, rusteloos zijn of moeite hebben om te ontspannen. Tot slot wordt gekeken naar (3) impulsiviteit. Dit is bijvoorbeeld te herkennen aan eerst doen en dan denken, gedachten er ‘zomaar’ uit flappen en door andere mensen heen praten.
Wat is ADD?
Nu we duidelijk hebben wat ADHD is kunnen we gaan kijken naar ADD. Als je je de voorgaand beschreven benaming van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) herinnert zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat ADD staat voor: Attention Deficit Disorder. ADD is een subtype van ADHD.
Waaraan is ADD te herkennen?
Zoals de naam waarschijnlijk verklapt, hebben ADHD en ADD veel overlappende symptomen. Maar! Er zijn er weldegelijk een aantal grote verschillen. Zo ontbreekt de ‘H’ van Hyperactivity in ADD. Mensen met ADD worden als een stuk rustiger ervaren dan mensen met ADHD. Relevant is echter dat de constante stroom van ervaren prikkels en gedachten bij beide hetzelfde is! Iemand met ADHD zal deze overprikkeling naar buiten uiten, terwijl diezelfde overprikkeling bij iemand met ADD zich juist intern afspeelt. Net als bij ADHD, kan het bij ADD erg lastig zijn de concentratie ergens bij te houden. Máár, in tegenstelling tot ADHD, kunnen mensen met ADD bij het uitvoeren van ‘interessante taken’ in de zogenoemde hyperfocus raken.
ADD; de hyperfocus
Dat klinkt wel aantrekkelijk hè, zo’n hyperfocus? Echter zijn er twee kanten aan deze medaille. In positieve zin wordt alle tijd en energie op één klus gericht en kan dit ontzettend veel voldoening geven. In negatieve zin komt iemand zo vast te zitten in deze focus, dat het niet meer mogelijk lijkt te switchen van taak. De focus voor een bepaalde taak kan dan zó diep zijn dat het stress veroorzaakt en uiteindelijk ten koste van de gezondheid kan gaan.
Herken jij jezelf of één van jouw naasten in bovenstaande omschrijvingen? Vul dan ons contactformulier in. Wij helpen je graag om samen de structuur in jouw leven terug te vinden.